Wijndomein Aldeneyck
In het hart van beide Limburgen, in het pittoreske Maaslandse dorpje Aldeneik, vlakbij de cultuur- en terrasjesstad Maaseik ligt de 10 hectaren grote wijngaard van wijnmaker Karel Henckens en zijn vrouw Tine Linssen.
Op een zonovergoten zuidoosterhelling langs de Maas met een voor wijndruiven uitstekende mineraalrijke kiezel- en grindterroir verbouwen zij met veel passie de Pinot, Chardonnay en Riesling-druiven. De Limburgse Maasvallei kende al bij het ontstaan van ‘Eycke’ een “heilige” wijnbouwtraditie. Rond de abdij van de Aldeneiker Heiligen Harlindis en Relindis verbouwde men al wijn omstreeks het jaar 750. De heerlijke legende van het wijnwonder is een ferme getuige!
Na een flinke onderbreking in de Middeleeuwen door een strenger klimaat en woelige tijden is de wijnbouw, én het wijnwonder, mede door de klimaatsopwarming én het droge en zonnige klimaat van de Maasvallei, definitief teruggekeerd naar Aldeneik bij Maaseik.
Opgegroeid in een fruittelersfamilie met aan de basis Grootvader Jaak Purnot en later vormgegeven door Vader Hein Henckens, verbouwde Karel Henckens nog tot 1998 appels en peren op de lager gelegen percelen. In dat jaar besloot Karel en zijn echtgenote Tine Linssen de stap naar hun grote passie te zetten
Op een zonnige zuidoosterhelling langs de Maas werden de eerste wijnstokken van de Pinot Blanc- druif aangelegd. Er werd, op advies van het wijnbouw-instituut in Trier, een proefwijngaard met 15 verschillende wijndruifrassen aangelegd aan de hoeve in hartje Aldeneik. Door de fantastische resultaten in de proefwijngaard volgde een gestage uitbreiding van de wijngaard aan de Maas met de edele Pinot Gris in 2003 de delicate Pinot Noir-wijndruiven in 2005, een nieuwe Chardonnay wijngaard aan de Jachthaven Heerenlaak in 2011 en als laatste uitdaging de allernieuwste Riesling-selecties in 2014. Het geheel omvat nu 50.000 wijnstokken op een oppervlakte van ruim 10 hectare. Deze druivenrassen zijn optimaal aangepast aan de klimatologische- en bodemomstandigheden (grind) van het Maasland. Karel heeft samen met Harry Vorselen van Wijngoed Thorn, een gespecialiseerde opleiding Oenologie en Viticulture aan het wijnbouwinstituut in het Duitse Trier gevolgd. Samen met de Franse Oenologen uit de Alsace was dit het noodzakelijke fundament voor de start van het hele wijnbouwverhaal en de stijl van de Aldeneyck wijnen.
Uniek Terroir
Als kwaliteitsbasis voor de Aldeneyck wijndruiven heeft de Maas in de loop van duizenden jaren dikke grind en kiezellagen afgezet op de oevers en de midden-terrassen. Met een toplaag van warme leem geven deze elementen hun typische mineraalachlige aroma’s en fruitige smaak die de Aldeneyck wijnen zo kenmerken. Het klimaat van de Maasvallei van Lanaken (net boven Maastricht) tot Roermond, is de laatste 50 jaar opgewarmd en niet enkel door de klimaatverandering. De ontgrinding heeft het landschap geboetseerd en talrijke oude grindgroeves of Maasplassen zijn er zo ontstaan, samen goed voor 40 km2 aan wateroppervlakten. Deze Maasmeren zorgen voor een warmte-buffering, geven 100% bescherming tegen voorjaarsnachtvorsten én zijn essentieel voor de rijping van de wijndruiven. KMI-klimaatoverzichten tonen aan dat de Maasvallei in Limburg één van de droogste en warmste gebieden van de Benelux is. Met 1800 zonuren per jaar en de ligging tussen 20 en 40 meter boven zeeniveau én beschermd door het Kempisch Plateau is deze regio warm en droog; een microklimaat werd geboren! De wijngaardhellingen zijn Zuid en Zuidoost georiënteerd tot tegen de oude Romeinse Heirweg waardoor de wijndruiven van ’s morgens tot ’s avonds in de zon baden. Karel streeft naar een beperkte opbrengst per wijnstok van maximaal 50 hectoliter per hectare. Hoe minder trossen de druivenstok moet voeden, des te geconcentreerder de smaak; een voorwaarde voor topwijnen!